• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Frygten for frygten for det dårlige trip

oktober 9, 2017

Frygten for frygten for det dårlige trip

Rigtig mange af os, der enten har prøvet, bruger eller har et ønske om at prøve at bruge psykedelia, har inden aller første gang vi trippede, haft en frygt for hvad der kunne ske hvis det gik galt. Hvis vi fik et så kaldt dårligt trip, og denne frygt har holdt os tilbage fra at have de transformative oplevelser som vi senere nød godt af.

De fleste der har været tilbageholdene med at komme igang vil nok kunne genkende en indre dialog noget hen i retning af:

”Jeg vil så gerne have den oplevelse jeg får beskrevet, men jeg er simpelthen så bange for at få et dårligt trip”

Der er par ting at sige om denne frygt. For det første er den ofte meget overdrevet, præcis som andre ting vi har været bange for, og så grint af efter vi havde set den øjnene, og gjort præcis det vi var bange for.

En stor faktor i folks dårlige oplevelser er deres omgivelser.  Er de et sikkert sted, med folk der passer på dem, vil de langt lettere kunne komme ud af de negativ cirkler de kan være havnet i. Risikoen for et dårligt trip bliver væsentlig lavere hvis omgivelserne er i orden.

Aller bedst er det selvfølgelig at have erfarne guider omkring, der kan hjælpe én til at få mest muligt ud af det potentiale vi kommer i kontakt med undervejs.

Hvordan man selv går ind i oplevelsen er også en faktor, bruger man psykedeliske midler i en festlig sammenhæng, eller slynger noget ned fra en ukendt pose i byen, er det selvsagt, naturligt at mange vil have en anden oplevelse, end hvis de derimod behandlede midlet og dets potentiale med den respekt og til tider ydmyghed, som vi stadig kan få at se, blandt kulturer der har levende traditioner med brugen af psykedeliske substanser.

Frygten for, som såkaldt normal, at blive psykisk syg efter blot et første og eneste trip der ender som et dårligt trip, er igen noget der kan være værd at se på.

Hvor kommer den frygt fra hos den enkelte. Det kan ske, det sker meget sjælendt, og endnu mere sjælendt når de vinkler vi her omtaler er dækket ind, men til syvende og sidst er der ingen garantier.

Det er ingen garantier for noget her i livet. Der er til gengæld en masse parametre vi kan gøre så fordelagtige som muligt for at gøre det “tættere på helt sikkert”.

Det er en overvejelse folk selv må gøre sig, og hvis denne frygt altid holder dem fra at få en sådan oplevelse er det måske også det bedste. Vi skal som udgangspunkt være klar til at tage skridtet, og have det godt med den beslutning.

Frygt for at blive mere psykisk syg er der også nogen der føler.  Det er lidt mere nuanceret end jeg kan gøre ære i dette korte skriv, men generelt, så skal man være varsom hvis man allerede er erklæret psykisk syg, hvis man er på nogen former for psykofarmaka, eller er stærkt psykisk ustabil.

Alle disse ting må være en skønssag, men i fald disse allerede optræder vil det være klogt at udvise stor forsigtighed, ærlighed, overvejelse og råd fra mennesker med erfaringer inden for psykadelisk terapi. Omh det overhoved er det rigtige tidspunkt at arbejde med sindet via psykedelia, hvilket det i en dels tilfælde ikke vil være.

Så er der skræmmehistorier og misinformation der også gør deres, i mere eller mindre grad, til at bygge en urealistisk frygt op for den uerfaren bruger.

Disse historier kender folk selv, og er ofte ude af proportion eller direkte misvisende. Det skal dog tilføjes, at nogle  mennesker har haft et overdrevent forbrug, ofte i længere årrækker, og at nogle af disse mennesker, kan og har, taget skadet af psykedeliske substanser. Ofte er det sket i en form for blandingsbrug.

Vi gør klogt af at lære af deres dyrt købte erfaringer. Hvilket igen knytter sig sammen med den førnævnte respekt for hvad det er vi har med at gøre. Alt kan misbruges, og noget så kraftigt som det vi taler om her, bør aldrig blive en hverdags aktivitet, men derimod en højt skattet og særlig oplevelse, der har potentiale til at gøre os gladere friere og mere autentiske versioner af os selv.

Så hvis vores frygt er bygget på en varsomhed kan den være sund, den kan pege på nogle ting vi skal have klarhed omkring, og den del er værdigfuld.

Frygt for frygten giver derimod ofte handlingslammelse og bør ses i øjnene og overvindes hvis de førnævnte ting er på plads.

Ofte fortæller folk at på den længere bane var præcis deres ”dårlige” trips de mest vigtige for dem, selv om de ikke var rare da de stod på.  De havde en gavnlig og transformativ effekt på dem på længere sigt, det er virkelig stof til eftertanke.

Andre artikler

Forberedelse til et psykedelisk trip.

Forberedelse til et psykedelisk trip.

Integration og after care efter en psykedelisk rejse.

Integration og after care efter en psykedelisk rejse.

Om mønsterbrydning og valg af terapiform

Om mønsterbrydning og valg af terapiform

Et Alternativ til Ayahuasca?

Et Alternativ til Ayahuasca?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}